Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
-
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
-
Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
-
Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
-
Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
-
Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
-
Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
-
Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
-
Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
-
Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
-
Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
-
Dwutlenek siarki
-
Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
-
Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, wędliny) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Do smażenia posiłków używany jest olej rzepakowy.
Do surówek i sałatek używany jest zamiennie olej rzepakowy i oliwa z oliwek.
Do słodzenia potraw i napojów używany jest zamiennie miód pszczeli i cukier.
Do śniadania podawane jest pieczywo mieszane, tzn. pieczywo białe (np. kajzerka, chleb pszenny, bajgiel z sezamem lub makiem) + pieczywo ciemne (np. żytnie, razowe, słonecznikowe, lniane lub graham).
Wyroby mączne (typu: leniwe, kopytka, pierogi, naleśniki) podawane w przedszkolu są własnej roboty.
Kisiel i budyń są własnej roboty.
Ciasta i muffinki są własnej roboty.
Drożdżówki i ciasteczka są wyrobami gotowymi.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).