top of page
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego  Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności  zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

  12. Dwutlenek siarki

  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, wędliny) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Do smażenia posiłków używany jest olej rzepakowy.

Do surówek i sałatek używany jest zamiennie olej rzepakowy i oliwa z oliwek.

Do słodzenia potraw i napojów używany jest zamiennie miód pszczeli i cukier.

Do śniadania podawane jest pieczywo mieszane, tzn. pieczywo białe (np. kajzerka, chleb pszenny, bajgiel z sezamem lub makiem)  + pieczywo ciemne (np. żytnie, razowe, słonecznikowe, lniane lub graham).

Wyroby mączne (typu: leniwe, kopytka, pierogi, naleśniki) podawane w przedszkolu są własnej roboty.

Kisiel i budyń są własnej roboty.

Ciasta i muffinki są własnej roboty.

Drożdżówki i ciasteczka są wyrobami gotowymi.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).

bottom of page